6 jan. 2020

Lång resa mot nytt år

Vi hade sedan lång tid tillbaka planerat att fira nyår i Johanna och Pers nya hus i Boden. Vi bestämde oss tidigt i höstas för att vi skulle bila upp eftersom det är hutlösa priser på tåg och flyg i samband med helgerna. Märkligt att norra Sverige diskrimineras på det sättet kan jag tänka efter många års resande åt det hållet. De har långt till allt och vart de än ska i södra Sverige så blir det dyrt. För oss fyra skulle det ha kostat ca 10 000 kronor inklusive allt om vi skulle ha flugit från Arlanda och varit borta fem dagar. Det är en tredjedels utlandssemester om vi ska jämföra med något och helt galet enligt mig. Kan inte åtminstone tåget vara billigare och mer utbrett mot norra Sverige? Om vi ska tänka på miljön på riktigt så borde det byggas en höghastighetsbana mellan Stockholm och Haparanda som det går att åka dagtid på. Sova på tåg känns gammaldags och är otroligt obekvämt och jobbigt. Vem vill sova i en obekväm skakig vagn tillsammans med främlingar? Inte jag iallafall. Jag vill inte ens dela hotellrum med kollegor eftersom sömn är något jag anser vara privat och jag vill vara ifred på natten.



Nog om detta. Att resa med två ganska stora barn i en bil är verkligen helt ok och ganska trevligt faktiskt. Resan upp gick jättebra. Vi lyssande på poddar i framsätet och barnen streamade på sina Ipads i baksätet. Vi startade 06 hemifrån och var framme ganska exakt 20 i Boden. Vi var trötta men orkade ändå umgås några timmar innan sänggående.

Vi åkte hem till farmor och farfar dag 2 så att några kunde åka skidor och alla kunde sitta runt elden och grilla korv och mysa i mörkret. Barnen är inga skidfantaster men Rikard tog en sväng tillsammans med farfar, Johanna och Per innan lägerelden.





Dag 3 hände vi hemma hos Johanna och Per och bara tog det lugnt. Det behövde handlas till nyårsmenyn och fixas med lite annat. På kvällen blev vi bjuda på asiatiska färska vårrullar som var en succé hos oss alla. Det ska vi definitivt göra hemma tillsammans med barnen för de tyckte verkligen det var jättegott.



Dag 4 var det nyårsafton och vi firade allihop tillsammans och alla deltog i matlagning och förberedelser. Förätten var asiatisk, varmrätten var klassisk och efterrätten var nyskapande. Precis som det ska vara.










Dag 5 åkte vi hem till farmor och farfar bara vi fyra och blev bjudna på palt, fika och mysigt lugn.
Kändes liten konstigt att vi inte bodde hos dem den här gången eftersom vi alltid bott där innan men det kändes lite roligt att få inviga Johanna och Pers hus den här gången. Nästa gång kommer vi att bo hos farmor och farfar igen så vi får rå om dem lite mer än vad vi hann den här gången.

Dag 6 åkte vi hemåt igen strax före 07 på morgonen. Vi landade hemma på ön vid 21-tiden och även hemresan gick bra. Vi har inte tidigare rest med bil på vintern och det som var lite jobbigt med att åka bil vintertid var att många timmar blev körning i mörkret vilket var jobbigt. Men vi körde ungefär hälften var och vi bytte plats ganska ofta så även om vi ibland var trötta så var vi ingen trafikfara.

Nu har vi varit hemma några dagar och Rikard har jobbat några nätter. Thea har åkt iväg på cup i Falun och jag och Saga har roat oss hemma i lite tysthet. Igår drog vi till Jumpyard igen med Vickan och Joel för att få in lite rörelse i dagen. Mormor och morfar mötte upp och morfar bjöd på en ny vända i linbanan för Saga som var överlycklig. Idag vakar Rikard av, Thea kommer hem och Saga ska med sitt lag på Helltonmatch. Imorgon ska jag tillbaka till jobbet vilket känns jättekonstigt efter att ha varit ledig så länge medan resten av familjen har ytterligare en ledig dag innan vårterminen drar igång på riktigt på onsdag. Jag kommer inte att sakna 2019 alls. 2020 känns som att det kommer bli ett bra år med fungerade vardag för oss alla. Två resor ligger framför oss och det finns verkligen roliga saker att se fram emot inklusive ett stort val som ska göras till hösten i form av gymnasielinje.

Inga kommentarer: